Напрегнатата комуникацията с размяна на писмени позиции и взаимни обвинения между

...
Напрегнатата комуникацията с размяна на писмени позиции и взаимни обвинения между
Коментари Харесай

Фармацевти vs лекари: чий точно търговски интерес засяга е-рецептата

Напрегнатата връзката с замяна на писмени позиции и взаимни обвинения между съсловните организации на лекари и фармацевти продължава.

" Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си. "

Това пишат през днешния ден от в отговор на Българския лекарски съюз.

Вчера от БЛС упрекнаха аптекарите, че подменят лекувания като не дават на пациентите тъкмо предписаните лекарства. Оттам заподозряха и търговски подбуди - да се предложи да вземем за пример по-скъп антибиотик от този, който лекарят е решил. Острата позиция на лекарския съюз дойде ден след въвеждането на е-рецептата, която от 16 октомври стана единственият метод за изписване на медикаменти за управление на диабета и на антибиотици. В първите дни има редица неуредици в процеса, което изнервя и пациенти, и лекари, и аптекари. А от двете страни на веригата си размениха взаимни обвинявания, че не са били готови за електронното изписване на тези артикули. Според фармацевтите за всеки артикул - даже и за различните опаковки (примерно 5 или 7 капсули за даден антибиотик), има обособен код (което някои лекари занапред разбирали). И когато тъкмо това изписано от лекаря липсва, аптеката не може да извърши рецептата. Затова оттова желаят да се употребява опцията лекарите да дават единодушие фармацевтите да оферират заместители на пациентите. Като настояват, че лекарите постоянно не знаят каква наличност има от даден артикул, някои дори не знаят, че той към този момент не се внася в страната. От БЛС обаче считат, че по този начин се изземват функционалности по лекуването от некомпетенти за това хора. Те желаят от своя страна на уеб страницата на Министерството на здравеопазването непрекъснато да има настоящ лист с точните наличия, от които всеки доктор да прави информация преди да изписва даден медикамент. Вчера от БЛС оповестиха, че в случай че краткотрайно не бъде спряно издаването единствено на е-рецепти за антибиотиците и медикаментите за диабет, ще обмислят и протест, и ще призоват членовете си към това. Имаше и остри думи като: " Истината лъсна ".
" За какъв диктат става дума? "
Сега от фармацевтичния съюз дават отговор с контраобвинения. Оттам настояват да схванат чий " търговски интерес " засягат измененията, които дават изясненост по това какво се предписва и какво отпуска на пациентите.

" Нали всички желаеме процесът по определяне и разпределяне да е транспарантен?! Точно дигитализацията на процесите очевидно демонстрира, че към този момент разпределяне без рецепта не може да се прави. Предписващият и контролните органи към този момент получават информация дали и какво тъкмо е отпуснато в аптеката.

В този смисъл недоумяваме за какъв „ диктат на аптеката “ става дума, когато всички схванаха, че предписващият е този, който дефинира лечението на пациента и в аптека към този момент НЕ може да се отпуска друго с изключение на ТОЧНО предписаното от лекаря ", посочват от БФС.

" Фармацевтът не може да отпусне лекарствен артикул, с който НЕ разполага ", дават отговор оттова на друго обвиняване на БЛС.

И още:

Лекарствените артикули са налични, когато са изпълнени четири условия:

-  продуктът да е регистриран в страната

-  да е разполагаем в аптеката

-  да има магистър-фармацевт, който да го отпусне със съответната фармацевтична услуга

-  продуктът да е на търпима за пациента цена.
" Да няма връщане към хибридния модел "
От позицията излиза наяве, че БФС иска да няма връщане към хибридния модел, т.е. и електронна, и хартиена рецепта (което е желано от БЛС). Министърът на опазването на здравето Христо Хинков през вчерашния ден също разгласи, че няма да има анулация на е-рецептата за тези случаи, само че щяло да се оправят проблемите в системата.

" Фармацевтите за следващ път няма да реагираме на внушения, обиди и нападки и ще се държим колегиално и професионално. Готови сме на градивен разговор с причини, с цел да се отстранят техническите проблеми при някои софтуери, само че настояваме да няма връщане към „ хибридния модел “, тъй като както към този момент стана ясно нищо не е било ясно по повод нито на предписването, нито на отпущането на лекарствени артикули ", написа още там.

Фармацевтите още веднъж упорстват за  нормативното въвеждане на генеричната подмяна със единодушието на пациента - тематика, по която още веднъж двата съюза имат несъгласия. 

Те си размениха и предходната седмица заявления, главно отдадени навръх генериците. Фармацевтичният съюз се възмути тогава от думи на Хинков, че няма 100-процентова заменяемост. А от БЛС отново желаеха лекуването да бъде оставено на лекарите, а не фармацевти и пациенти независимо да вземат решение кой медикамент с какъв генерик може да бъде сменен.

Недостигът на медикаменти (сред тях главно тези за лекуване на диабет и антибиотици, изключително в месеците с растеж на респираторни и така нататък заболявания) е непрекъсната тематика през последната година и половина. Тя е пресечна точка на стопански ползи и политически обвинявания. Последно здравният министър заподозря предшественичката си Асена Сербезова в управнически решения в изгода на реекспорта и " фармамафията ", а тя разгласи, че ще го съди.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР